Levný vestavěný nábytek: Elegantní a praktické řešení pro váš domov

Vestavěný nábytek se vyznačuje stylovým a elegantním vzhledem. Pomáhá vytvořit harmonický a prostorný interiér. Má však jednu výraznou nevýhodu: na rozdíl od volně stojícího nábytku není možné vestavěný nábytek snadno přesunout nebo přemístit při stěhování. Proto je důležité pečlivě zvážit umístění vestavěného nábytku, jelikož vám může sloužit mnoho let.

Vlastnosti vestavěných skříní

Vestavěný nábytek je vždy vyráběn na míru podle rozměrů konkrétní místnosti a konstrukčních specifikací. Nosné konstrukce nejsou tvořeny stěnami nábytku, ale stěnami, podlahou a stropem místnosti. Proto před zaměřením je nezbytné přesně určit umístění budoucího nábytku. Také je nutné rozhodnout, zda budou potřeba další nosné prvky, a promyslet, jakým způsobem skříň zapadne do celkového interiéru.

Vestavěný nábytek není pouze prvkem, který se umístí do výklenku nebo přimontuje ke zdi od podlahy ke stropu. Tímto způsobem lze umístit i obyčejnou skříň. Vestavěný nábytek je navržen tak, aby se stal ideální součástí designu interiéru.

Pomocí vestavěných skříní můžete:

  • Upravit proporce místnosti
  • Skrýt rozvody a kabeláž
  • Eliminovat nepotřebné výstupky a výklenky
  • Vizuálně zvětšit prostor
  • Efektivně využít každý centimetr prostoru

Před montáží nábytku je důležité si jasně uvědomit, jaké problémy má řešit.

Chytré využití vestavěného nábytku

Umístění vestavěné skříně může pomoci řešit různé problémy v závislosti na konkrétním prostoru. Například:

Skříň podél dlouhé stěny

Skříň podél dlouhé stěny nabízí spoustu úložného prostoru, aniž by působila robustně. Zároveň ale zmenší plochu místnosti, což může být nevýhoda v menších prostorách. Tento typ skříně se hodí do prostornějších místností.

Skříň na části dlouhé stěny

Skříň zabírající pouze část dlouhé stěny může vytvářet vizuálně oddělené zóny v místnosti. Pokud chcete místnost vizuálně rozdělit, je to ideální řešení.

Skříň podél koncové stěny

V dlouhé chodbě nebo úzké místnosti je ideální umístit vestavěnou skříň podél jedné z kratších stěn. Pomáhá upravit proporce místnosti a vypadá velmi přirozeně.

Skříň ve výklenku

Máte-li v domě výklenek, je to skvělé místo pro vestavěnou skříň. Nábytek vyrovná nesprávný tvar výklenku a umožní efektivně využít celý prostor. Vestavěné skříně jsou často umisťovány i pod schody.

Skříň v rohu

Vestavěná rohová skříň je sice nákladnější, ale umožňuje maximální využití dostupného prostoru. Tento typ skříní se často instaluje v místnostech s rohovými výklenky a sloupy. Konstrukce může také sloužit jako příčka v otevřeném prostoru.

Skříň kolem jiného nábytku

Vestavěné skříně mohou nejen skrývat, ale i vytvářet výklenky, pokud to interiér vyžaduje. Dva vestavěné prvky po stranách pohovky, postele nebo jiného nábytku mohou místnost opticky rozšířit a přidat interiéru dynamiku a kontrast.

Skříň mezi okny

Vestavěná skříň mezi dvěma velkými okny může být ozdobou interiéru. Takový nábytek vypadá velmi elegantně a nezdá se robustní. Navíc umožňuje využít prostor, který by jinak zůstal nevyužitý.

Skříň v podkroví

Šikmý strop není překážkou pro vestavěný nábytek. V podkroví může být vestavěná skříň ideálním řešením. Nejdůležitější je promyslet vnitřní uspořádání, aby byl nábytek nejen esteticky zapadající, ale i plně funkční.

Vestavěná skříň nemusí sloužit jen k ukládání oblečení. Může být malou komorou, součástí pracovního prostoru nebo skrývat část funkční zóny v kuchyni či sklápěcí postel v ložnici.

Kromě toho může vestavěná skříň nahradit stěnu. Tento nábytek umožňuje přestavbu díky chytrému využití prostoru a stává se nedílnou součástí konstrukce bytu.

Jak vybrat vhodné místo?

Abychom nelitovali rozhodnutí instalovat vestavěnou skříň, je důležité zhodnotit specifika místnosti: přítomnost a nepřítomnost výklenků, tvar místnosti a její funkční účel. Poté je třeba si odpovědět na několik otázek:

  • Jakou funkci bude skříň plnit?
  • Jaké technické vlastnosti by měla mít?
  • Má být ozdobou místnosti nebo naopak její nenápadnou součástí?

Tyto požadavky by měly být sděleny výrobci nábytku. Tak bude pro designéra jednodušší navrhnout výrobek požadované konfigurace a někdy i poradit optimální řešení. 

Sestavte si skříň
podle sebe

Navštivte nás
v prodejně Praha 4